Fiscaal

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over

Fiscaal

+
Is er een maximumbedrag voor fiets aankopen via het Fietsplan 2024?

Ja, er is een maximumbedrag vastgesteld voor fiets aankopen via het Fietsplan 2024. Raadpleeg uw werkgever voor de precieze bedragen of neem contact met ons op.

Bekijk vraag
+
Wat voor soort fietsen zijn beschikbaar via het Fietsplan 2024?

Er is een breed aanbod van fietsen beschikbaar, waaronder fietsen voor dagelijks gebruik, sportieve fietsen en elektrische fietsen. Bekijk ons aanbod op de fietsplan pagina. Kies uit meer dan 100 merken bij meer dan 1.000 dealer of de online portalen.

Bekijk vraag
+
Wat is het fiscale voordeel van het Fietsplan 2024?

Het fiscale voordeel bestaat uit lagere belasting en premies voor werknemers en lagere loonheffingen voor werkgevers over het leasetarief gedurende 36 maanden. Meer informatie over ons fietsplan.

Bekijk vraag
+
Hoe werkt het Fietsplan 2024?

Lees alles over het fietsplan 2024 op onze fietsplan pagina. Wat is het grote voordeel voor werkgevers, waarom valt het buiten de werkkostenregeling (wkr)? En bereken je voordeel, al snel 35%, in onze calculator. Bekijk de aangesloten dealers en een greep uit onze aanbiedingen of vraag onze gratis informatie brochure aan.

Meer informatie over het fietsplan 2024.
Bekijk vraag
+
Wat is het Fietsplan 2024?

Het Fietsplan 2023 is de manier om concreet invulling te geven aan een vitale en duurzame onderneming met maximaal fiscaal voordeel. Lees alles over het fietsplan 2023 in onze brochure.

Bekijk vraag
+
Voor wie is NML fietsplan?

Wat ons betreft iedereen. Heel Nederland aan het NML Fietsplan! Voor jezelf als ondernemer of voor een volledig werknemersbestand met 2.500 medewerkers en alles ertussen. In alle gevallen kunnen wij u volledig van dienst zijn inclusief ons interne promotiepakket om het NML fietsplan onder de aandacht te brengen. Wil je talent aantrekken? Bied bijvoorbeeld een mooie VanMoof of Veloretti aan. Heeft een medewerker al een leaseauto, ook geen probleem. De fiets van de zaak kan er gewoon naast aangeboden worden.

Bekijk vraag
+
Hoe werkt een fietsplan?

Met een fietsplan biedt de werkgever de werknemer de kans om fiscaal aantrekkelijk een fiets aan te rijden. Op basis van een neutrale werkgeversbijdrage bespaart de medewerker al snel 35% ten opzichte van het kopen van een fiets. De fiets mag bovendien onbeperkt prive gebruikt worden zonder dat dit van invloed is op de vrije ruimte in de werkkostenregeling van de werkgever.

Met het NML fietsplan stelt New Mobility Lease namens de werkgever een (elektrische) fiets beschikbaar aan de medewerker. Dit is inclusief verzekering, reparatie, onderhoud en banden vervangen ongeacht de hoeveelheid kilometers die gereden wordt. Na de vaste looptijd van 36 maanden krijgt de medewerker de optie om de fiets over te nemen. Het leasetarief kan betaald worden vanuit het brutoloon waardoor er over dit bedrag geen inkomstenbelasting betaald wordt. Zie hier het grote voordeel voor de werknemer. Vaak kiest de werkgever voor een bijdrage in het leasetarief om zo concreet invulling te geven aan thema's als vitaliteit, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen daarnaast is het een teken van goed werkgeverschap.

Bekijk vraag
+
Hoe toon ik beperkte beschikbaarheid van het lease voertuig aan om de fiscale bijtelling te beperken?

Je kunt de fiscale bijtelling ook beperken, als jij of je werkgever kan aantonen dat het lease voertuig slechts een deel van het jaar voor privégebruik ter beschikking heeft gestaan. Je komt alleen voor deze vorm van beperking van de bijtelling in aanmerking, als het lease voertuig daadwerkelijk en aantoonbaar niet privé ter beschikking stond. Dat is bijvoorbeeld het geval indien je het lease voertuig, compleet met sleutels en papieren, bij je werkgever inlevert na deze onder werktijd ten behoeve van het bedrijf te hebben gebruikt.

Het kan raadzaam zijn om contact op te nemen met de Belastingdienst zodat in overleg kan worden besloten aan welke administratieve en/of vereisten moet worden voldaan. Dit kan onnodige controles en discussies achteraf voorkomen.

+
Van welk bijtelling percentage kan ik uitgaan als een voertuig in het buitenland voor het eerst geregistreerd is?

De datum waarop het kenteken van het voertuig voor het eerst op naam is gesteld, is bepalend voor de hoogte van de bijtelling privégebruik voertuig. Dit is de datum waarop het voertuig (waar ook ter wereld) voor het eerst is geregistreerd. Dit betekent dan ook dat het voertuig dat voor het eerst op naam is gesteld in 2019 in het buitenland, onder het bijtelling regime van 2019 in Nederland valt, ongeacht datum van leveringen ongeacht dat het voertuig wederom op naam wordt gesteld in bijvoorbeeld 2020 in Nederland.

Let op: de catalogusprijs van een geïmporteerd voertuig blijft gelijk aan die van een voertuig die in Nederland als nieuwe voertuig voor het eerst in gebruik is genomen. De catalogusprijs vormt de grondslag waarover de bijtelling wordt berekend. Er kan dus geen voordeel behaald worden in de grondslag van de bijtelling met importvoertuigen maar zal altijd gelijk zijn aan de Nederlandse voertuigen.

+
Kan ik de afkoopsom van een leasecontract bij beëindiging van mijn dienstverband in mindering laten brengen op de bijtelling privégebruik?

Als jij en je werkgever zijn overeengekomen dat de afkoopsom van een leasecontract bij beëindiging van het dienstverband voor rekening is van de werknemer en wordt aangemerkt als een eigen bijdrage voor privégebruik voertuig, dan kan deze betaling als eigen bijdrage voor privégebruik in mindering worden gebracht op de bijtelling privégebruik voertuig tot maximaal een fiscale bijtelling van nihil ontstaat. De fiscale bijtelling kan niet negatief worden.

+
Hoe kan ik aantoonbaar de privékilometers tot 500 kilometer beperken zodat er geen fiscale bijtelling toegepast wordt?

Als je geen bijtelling wilt, omdat je maximaal 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt, kun je aan je werkgever een verklaring van geen privégebruik die door de Belastingdienst wordt afgegeven overleggen aan je werkgever. De verklaring werkt als een vrijwaring voor je werkgever. De Belastingdienst geeft de verklaring kort na de aanvraag aan jou af. De werkgever moet dus beschikken over een kopie van de door de Belastingdienst afgegeven verklaring en neemt daarom geen genoegen met een kopie van de aanvraag. Wijzigen je omstandigheden waardoor de verklaring niet meer geldig is? Dan moet je dat aan de Belastingdienst melden.

Blijkt na controle dat de verklaring ten onrechte aan jou is afgegeven, dan trekt de Belastingdienst deze in. In beide gevallen krijg je vervolgens een naheffing van de Belastingdienst over de verstreken periode. De Belastingdienst informeert de werkgever over de intrekking. De werkgever moet dan vanaf dát moment de privé bijtelling toepassen (dus niet met terugwerkende kracht, dat loopt via jou). Bij een naheffing neemt de Belastingdienst de loonheffingen mee. De werkgever is niet verplicht om deze achteraf alsnog te vergoeden.

+
Hoe kan de fiscale bijtelling beperkt worden?

Er zijn vier manieren om de fiscale bijtelling te beperken. Dit kan door:

o   aantoonbaar de privékilometers tot 500 kilometer te beperken;

o   een voertuig te kiezen waarvoor een lager bijtelling tarief geldt;

o   een eigen bijdrage voor privégebruik;

o   beperkte beschikbaarheid van het lease voertuig.

+
Waar bestaat de catalogusprijs van een voertuig uit?

De catalogusprijs vormt de grondslag voor het berekenen van de bijtelling en bestaat uit de volgende componenten:

Netto catalogusprijs berekend door de fabrikant of importeur

o   fabrieksopties (dit zijn opties/accessoires aangebracht door de dealer vóór datum kenteken)

o   btw

o   bpm bedrag vermeld op het kenteken

= de catalogusprijs

+
Hoe wordt de bijtelling privégebruik voertuig berekend?

De hoogte van de bijtelling hangt af van de catalogus prijzen de CO2-uitstoot van het voertuig waarin je rijdt. De waarde van het privégebruik wordt op kalenderjaar basis bepaald op een forfaitair percentage van de catalogusprijs van het voertuig. De werkgever moet iedere maand een twaalfde deel hiervan bij het loon van de werknemer tellen. Vervolgens dient de werkgever hierover loonheffingen in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst.

+
Wat wordt als zakelijke kilometers beschouwd voor de bijtelling privégebruik voertuig?

Kilometers voor woon-werkverkeer worden beschouwd als zakelijke kilometers voor de bijtelling privégebruik voertuig. Onder woon-werkverkeer vallen ook de kilometers die je maakt in de loop van een werkdag, bijvoorbeeld als je tussen de plek van je werk en je woning rijdt om thuis te lunchen. Kilometers die je uit privé overwegingen omrijdt naar of van je werk, zijn niet zakelijk.

+
Wat wordt bedoeld met bijtelling privégebruik voertuig?

Stelt je werkgever een voertuig aan jou ter beschikking (voertuig van de zaak) en maak je met het voertuig van de zaak ook privékilometers voor meer dan 500 kilometer per kalenderjaar? Dan moet je werkgever (via de salarisadministratie) een bedrag bij je brutoloon optellen.

De fiscus beschouwt het privé gebruik namelijk als een voordeel dat je geniet en ziet dit voordeel als loon dat niet in geld is uitbetaald (loon in natura). Het bedrag dat wordt opgeteld bij jouw loon wordt 'bijtelling privégebruik voertuig' genoemd.

+
Hoe wordt de bijtelling berekend?

Bijtelling is het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als je een voertuig van de zaak privé gebruikt. Gebaseerd op een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig. Als leaserijder betaal je bijtelling wanneer je meer rijdt dan 500 kilometer privé per jaar.  

De wettelijke regeling gaat uit van een nauwkeurige, evenredige berekening. De berekening van de bijtelling geldt voor de periode dat het voertuig voor de leaserijder ter beschikking staat.  

Voor werkgevers

No items found.

Voor Werknemers

No items found.
Terug naar alle vragen

Contact

Onze openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08:00 - 20:00
Zaterdag: 11:00 - 15:00

Bel: 072 792 0270
WhatsApp
Mail